Vacht

De vacht van de Australian Labradoodle is een niet - verharende vacht.  Ze verliezen dus bijna geen haren.  Nieuwe haren groeien door de oude vacht heen.  Oude haren worden verwijderd door een goede borstelbeurt (zie ook ‘Verzorging’).   Australian Labradoodles behoren geen geur te verspreiden.  Wanneer een pup volwassen wordt, zal de vacht veranderen.  Dit gebeurt tussen de 9de en de 14de maand.

Australian Labradoodles kunnen een wollen of een fleece vacht hebben, waarbij de fleece vacht weer onderverdeeld kan worden in een curly fleece vacht (veel kleine krullen) en een fleece vacht (veel grovere bijna menselijke krullen).  Deze vacht is iets moeilijker te onderhouden dan een fleecevacht.

Deze komt steeds minder voor.  Hij ziet eruit als de vacht van een schaap.  Hij is veel dikker dan de fleecevacht.  Hij bestaat uit loshangende, holle pijpenkrullen.  Pups die een wollen vacht hebben, worden geboren met kleine golfjes over heel hun lichaam ook op hun pootjes.

Wolvacht

Fleecevacht

Over het algemeen is een curly fleece vacht heel goed van een wollen vacht te onderscheiden met de volgende uitleg.  Een curly fleece vacht moet na een goede borstelbeurt binnen 2 dagen weer in de krul zitten. Hoe korter dit duurt, hoe meer de curly fleece vacht naar de fleece kant neigt, hoe langer dit duurt, hoe meer deze naar de wollen kant neigt. Duurt dit langer dan 2 dagen, dan is er sprake van een wollen vacht.

De curly fleece vacht is bijzonder geschikt voor mensen met een zware allergie voor honden. Speelt er echter ook een vorm van astma mee, of bijvoorbeeld een allergie voor huisstofmijt, dan is de fleece vacht meer geschikt. De curly fleece vacht kan in dit geval ook korter gehouden worden (op zo’n 5 cm lengte) zodat het stof er gemakkelijk uit gewassen / geblazen kan worden.

Pups die een fleece vacht hebben, worden geboren zonder enkel golfje over hun lijfje. Ze zijn helemaal gladharig zoals een labrador puppy. Pups die een curly fleece vacht hebben, worden geboren met enkel golfjes in hun nek en soms hele grove golfjes over hun lijfje. Na enkele weken is het verschil tussen een wollen vacht en een curly fleece niet meer zo duidelijk te zien. Dat wordt dan eigenlijk pas weer zichtbaar, als ze 2,5 jaar oud zijn. Pups met een fleece vacht blijven altijd heel duidelijk te herkennen, doordat hun kop er heel anders uit ziet (rechte snor en andere gezichtsbeharing).

Kleuren

De Australian Labradoodle komt voor in heel veel kleuren: abrikoos, zwart, zilver, blauw, café, lavendel, parchment (soort beige), crème, kalk, chocolade, rood, karamel.


Met Mira kunnen wij pupjes verkrijgen in verschillende kleuren.  Zo kunnen wij onze hondenliefhebber een ruim aanbod geven van nestjes met heel verschillende kleuren.